Stuur je eerste indruk

Wanneer je gaat solliciteren wil je een goede indruk achterlaten: jouw doel is om uitgenodigd te worden voor het tweede gesprek en uiteindelijk natuurlijk aangenomen worden.

We besteden veel tijd aan het voorbereiden van het gesprek. We verdiepen ons in het bedrijf, de functie en de vaardigheden die gevraagd worden. Ook denken de meesten wel na over wat ze aan trekken voor het gesprek. Toch is daar vaak veel meer winst te behalen dan we denken.

5 tips om je eerste indruk te sturen

Herkenning: Zorg voor een goede profielfoto op je Social Media. Voordat je op gesprek gevraagd wordt ben je al lang via Google gespot. Zorg voor een match/herkenning tussen je online profiel en de live ontmoeting.

Voorkant: Ga met je gezicht staan of zitten in de richting waar jij verwacht dat je gesprekspartner vandaan komt. Daardoor is jouw voorkant het eerst wat ze zien.

Kleur: Kleur heeft veel meer invloed dan we ons bewust van zijn. Wil jij herinnerd worden, draag dan iets met kleur zodat je blijft ‘hangen’. Dat was de kandidaat met de gele sjaal of het knal blauwe jasje.

Oefen: ga voor de spiegel staan en geef antwoord op de vragen “Wat zijn jouw talenten?” en “Wat zijn je verbeterpunten?”. Let eens op je non-verbale communicatie. Wanneer je woorden en je non-verbale communicatie samen kloppen, dan versterken ze elkaar.

Kleding: Uiteraard draag je nette en schone kleding. Draag passende kleding (niet te groot en niet te klein) die gebruikelijk is voor de functie. Wordt er bijvoorbeeld creativiteit gevraagd, laat dit dan ook in je outfit zien.

Kortom ga als de beste versie van jezelf naar elk gesprek.