Hoe zichtbaar ben jij?

Afgelopen week was ik in Rome, een stad vol met prachtige bezienswaardigheden en bomvol historie. Op een relatief klein gebied is er onwijs veel te bekijken, het ene nog groter en indrukwekkender dan het andere. Overal om je heen is er bedrijvigheid van verkeer, eettentjes, winkeltjes en mensen, héél veel mensen.

Logisch natuurlijk dat Rome vol zit met toeristen, er is ook zoveel moois te zien. Persoonlijk vond ik de stad echt te druk. Ik houd niet van plekken waar het super vol is en mensen zich als een potje pieren bewegen. Kijken naar mensen en hoe ze zich bewegen vind ik dan wel weer super interessant en fascinerend.

Door mijn lengte is het gemakkelijk om te observeren, dus daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van. Wat mij opviel in Rome is dat mensen weinig om zich heen kijken. Kijken naar andere mensen en gewoon glimlachen naar je medemens zie je daar weinig. Daardoor kon ik ongegeneerd kijken zonder ook maar een reactie terug te krijgen. Wat mij opviel is dat echt heel veel mensen bruine ogen hebben, veel meer dan dat wij hier in Nederland zien. Ik heb meer donkere haarkleuren gezien dan blonde kleuren en dat heel veel mensen een bril dragen en dat ze wat uitgesprokener daarin zijn dan in bij ons. Er wordt veel gebeld in de metro en er wordt zacht gesproken. Ik heb weinig vrouwen gezien met korte kapsels en ook kleur in kleding was nauwelijks te vinden in het straatbeeld. In de winkels zag ik veel meer effen kleding dan dessins. Dit was zeker een ander beeld dan op de laatste Modefabriek. Oja, roken op straat is daar ook heel normaal en mensen met overgewicht waren er niet zoveel.

Als je vroeg op pad gaat, dan zie je ook gewone burgers die naar hun werk gaan. Bij mij komt dan ook de nieuwsgierigheid naar wat voor werk ze doen. Het onderscheidend vermogen van personen heb ik niet of nauwelijks gezien. Het was over het algemeen hetzelfde beeld. Slechts een paar keer heb ik echt goede geklede personen in uitgesproken outfits gezien. Dat waren Italiaanse mannen in geraffineerde pakken met een subtiel patroon, zichtbaar opvallend sokken (en nee dat waren géén happy socks) en stijlvolle schoenen en natuurlijk een gedistingeerde jas en leren tas.

Ik heb me dan ook oprecht afgevraagd hoe het met de zichtbaarheid zit. Hoe laten ze zien wat kun kwaliteiten zijn, kennen ze deze überhaupt wel?

Mijn gedachte was dan ook “Hoe zichtbaar bij jij?” Eenheidsworst is er al meer dan genoeg dus kopieer niet dat van een ander, maar ga staan voor wie jij bent en trek dát aan wat echt bij jou past. Maak jezelf zichtbaar!